Clayona mila

Vsako milo ima dodano vrsto gline, ki je kombinirana z izbranim vonjem – eteričnim oljem za različen tip kože.

BREZ umetnih barvil

Umetna barvila so pogosto uporabljena sestavina v kozmetičnih izdelkih, kot so ličila, šminke, laki za nohte, barvni izdelki za lase in podobno. Ta barvila so sintetično ustvarjene spojine, ki se dodajajo kozmetičnim izdelkom, da jim zagotovijo določeno barvo ali odtenek. Nekatera umetna barvila so odobrena za uporabo v kozmetičnih izdelkih, vendar obstajajo tudi pomisleki glede njihove varnosti.

Nekatere skupine umetnih barvil so bila v preteklosti povezana z alergijskimi reakcijami in draženjem kože. Poleg tega so se pojavili tudi pomisleki glede potencialnih dolgoročnih učinkov nekaterih umetnih barvil na zdravje, kot so povezave s kancerogenostjo ali motnjami endokrinega sistema. Zato so regulativni organi po vsem svetu postavili omejitve in predpise glede uporabe določenih umetnih barvil v kozmetiki.

Pomembno je, da se potrošniki zavedajo sestavin, ki so prisotne v kozmetičnih izdelkih, ki jih uporabljajo, in preverijo seznam sestavin na embalaži. Če imate občutljivo kožo ali ste nagnjeni k alergijskim reakcijam, je priporočljivo izbirati izdelke, ki ne vsebujejo umetnih barvil ali vsebujejo manjšo količino barvil.

Če vas skrbi varnost umetnih barvil v kozmetičnih izdelkih, se lahko obrnete na proizvajalce, preverite spletne vire, ki zagotavljajo informacije o varnosti sestavin, in se posvetujte z dermatologom ali strokovnjakom za kozmetične izdelke.

BREZ naftnih derivatov

Naftni derivati so spojine, pridobljene iz nafte, in se lahko uporabljajo v različnih industrijskih panogah, vključno s kozmetiko. V kozmetični industriji se naftni derivati pogosto uporabljajo za ustvarjanje različnih tekstur, konzistenc, emulzij in stabilizacijo izdelkov. Vendar pa obstajajo tudi nekateri pomisleki glede uporabe naftnih derivatov v kozmetiki.

Nekateri pogosti naftni derivati, ki se lahko pojavljajo v kozmetičnih izdelkih, vključujejo:

 • Mineralna olja: Ta olja so pridobljena iz nafte in se pogosto uporabljajo v vlažilnih kremah, losjonih in balzamih za ustnice. Obstajajo pa tudi pomisleki glede njihovega vpliva na dihanje kože in možne zamašitve por.

 • Parafin: Parafin je bela vosekasta snov, pridobljena iz nafte, in se lahko uporablja za izdelavo svečk, balzamov za ustnice in drugih izdelkov. Prav tako lahko povzroča zamašitev por.

 • Vazelinski izdelki: Vazelinska olja in vazelinske spojine so prav tako pridobljene iz nafte in se uporabljajo kot zaščitna sredstva za kožo. So ocenjeni kot varni za zunanjo uporabo, vendar se lahko nabirajo na površini kože in ustvarjajo neprepustno plast.

 • Silikoni: Silikoni so spojine, prav tako izdelane iz nafte, in se pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za gladko teksturo in zaščito kože. Njihova varnost je bila večinoma potrjena za uporabo na koži, vendar se nekateri potrošniki izogibajo njihovi uporabi zaradi možnosti kopičenja na koži.

Pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo naftne derivate, je pomembno upoštevati, da lahko ti izdelki delujejo drugače na različnih tipih kože. Če imate občutljivo kožo ali ste nagnjeni k alergijskim reakcijam, je smiselno preveriti seznam sestavin na embalaži in se posvetovati z dermatologom. Prav tako se lahko odločite za uporabo izdelkov, ki vsebujejo bolj naravne sestavine, če se želite izogniti naftnim derivatom in drugim sintetičnim spojinam.

BREZ silikonov

Silikoni so pogosto uporabljeni sestavni deli v kozmetičnih izdelkih, kot so losjoni, kreme, ličila, šamponi in balzami. Gre za kemične spojine, ki so izdelane iz silicija, elementa, ki je prisoten v naravi, vendar so silikoni, ki se uporabljajo v kozmetiki, običajno sintetično ustvarjeni. Silikoni se uporabljajo zaradi svojih različnih lastnosti, ki so lahko koristne za izdelavo kozmetičnih izdelkov in za nego kože in las.

Nekatere lastnosti silikonov v kozmetiki vključujejo:

 • Glajenje in mehčanje: Silikoni lahko dajo koži in lasem občutek gladkosti in mehkobe, kar je še posebej koristno v izdelkih, kot so balzami za lase, kreme za obraz in podlage.
 • Zadrževanje vlage: Silikoni lahko pomagajo zadrževati vlago, kar lahko izboljša hidracijo kože in las ter prepreči izgubo vlage.
 • Zaščita pred okoljskimi vplivi: Silikoni lahko tvorijo zaščitno plast na koži in laseh, ki lahko deluje kot ovira proti okoljskim vplivom, kot so onesnaženje in vremenski pogoji.
 • Izboljšanje nanašanja ličil: Silikoni se pogosto uporabljajo v podlagah, primerjih in drugih ličilih, saj lahko izboljšajo nanašanje in omogočajo bolj gladko površino kože.

Vendar pa so glede uporabe silikonov v kozmetiki različna mnenja. Nekateri ljudje imajo pomisleke, ker se silikoni lahko kopičijo na površini kože in las ter lahko zamašijo pore, kar lahko vodi do težav, kot so akne in draženje. Poleg tega se lahko nekateri silikoni kopičijo tudi v okolju, kar dviguje skrbi glede vpliva na okolje.

Čeprav so silikoni na splošno ocenjeni kot varni za uporabo na koži in laseh, je pomembno, da upoštevate svoje osebne preference in potrebe svoje kože. Če imate občutljivo kožo ali ste nagnjeni k aknam, se morda odločite za izdelke brez silikonov ali z manjšo količino silikonov. Vedno je priporočljivo prebrati seznam sestavin na embalaži izdelkov, da se prepričate, ali vsebujejo silikone.

 

BREZ parabenov

Parabeni so konzervansi, ki so se v preteklosti pogosto uporabljali v kozmetičnih izdelkih, da bi podaljšali njihovo rok uporabnosti in preprečili razmnoževanje mikroorganizmov, kot so bakterije in plesni. Kljub svoji učinkovitosti so se pojavili pomisleki glede varnosti parabenov in njihovega morebitnega vpliva na zdravje.

Nekateri pomisleki vključujejo:

 • Mimikriranje estrogena: Nekateri parabeni so strukturno podobni naravnemu hormonu estrogen in lahko imajo sposobnost posnemanja njegovega delovanja v telesu. To je sprožilo skrbi glede možnega vpliva na hormonsko ravnovesje in povezavo s hormonsko občutljivimi boleznimi, kot sta rak dojke in motnje v razvoju.
 • Kopičenje v telesu: Parabeni so bili najdeni v telesnih vzorcih ljudi, kar je vzbudilo skrbi, da se lahko kopičijo v tkivih telesa.
 • Draženje kože: Nekateri parabeni lahko povzročijo draženje kože ali alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh.

Zaradi teh pomislekov so številni proizvajalci kozmetičnih izdelkov začeli ponujati izdelke brez parabenov. Prav tako so se pojavili predpisi in smernice, ki omejujejo uporabo določenih vrst parabenov v kozmetičnih izdelkih.

Regulativni organi, kot so Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) ter Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), so preučevali varnost parabenov in trenutno večina parabenov, ki se uporabljajo v kozmetiki, velja za varne v koncentracijah, ki so v skladu s smernicami. Vendar pa nekateri ljudje še vedno raje izberejo izdelke brez parabenov, če imajo pomisleke glede njihove uporabe.

BREZ SLS

SLS (sodium lauryl sulfate) in SLES (sodium laureth sulfate) sta površinsko aktivni snovi, ki se pogosto uporabljata v kozmetičnih izdelkih, kot so šamponi, mila, gel za tuširanje in drugi izdelki za čiščenje. Te snovi imajo sposobnost zniževanja površinske napetosti vode, kar omogoča, da se izdelki bolje penijo in odstranjujejo umazanijo s kože ali las.

Vendar pa so SLS in SLES postali predmet nekaterih pomislekov glede varnosti in morebitnega draženja kože. Nekateri ljudje lahko doživijo draženje, srbenje ali izsušitev kože ali las zaradi uporabe izdelkov, ki vsebujejo te sulfatne spojine. Še posebej tisti, ki imajo občutljivo kožo, ekcem ali druge kožne težave, se lahko odločijo, da se izogibajo izdelkom s SLS in SLES.

Poleg tega obstaja tudi skrb glede ekološkega vpliva teh snovi, saj se lahko izperejo v okolje in potencialno vplivajo na vodne ekosisteme.

Mnogi proizvajalci kozmetičnih izdelkov so začeli ponujati alternative brez SLS in SLES za tiste, ki želijo izdelke brez teh sestavin. Na trgu so na voljo tudi naravni in organski izdelki za nego kože in las, ki pogosto vsebujejo blage površinsko aktivne snovi, pridobljene iz naravnih virov, kot so rastlinske izvlečki in olja.

Če imate občutljivo kožo ali vas skrbi uporaba SLS in SLES, preverite seznam sestavin na embalaži izdelkov, da ugotovite, ali so prisotni. Prav tako se lahko posvetujete z dermatologom ali strokovnjakom za kozmetične izdelke, da dobite nasvete o izbiri izdelkov, primernih za vašo kožo.

BREZ konzervansov

Konzervansi so sestavine, ki se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih in drugih izdelkih za nego telesa, da preprečijo rast mikroorganizmov, kot so bakterije, plesni in kvasovke. Njihova glavna funkcija je podaljšati rok uporabnosti izdelkov ter ohraniti njihovo kakovost in učinkovitost. Brez konzervansov bi se kozmetični izdelki hitreje pokvarili in bi bilo večje tveganje za mikrobiološko kontaminacijo, kar lahko predstavlja nevarnost za zdravje uporabnikov.

Nekatere pogoste konzervanse, ki se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih, vključujejo:

 • Parabeni: Parabeni so bili nekoč pogosto uporabljeni konzervansi, vendar so v zadnjem času postali predmet pomislekov glede varnosti. Nekateri jih izbirajo iz omenjenih razlogov.
 • Fenoksietanol: To je konzervans, ki se pogosto uporablja kot alternativa parabenom. V manjših koncentracijah je v večini izdelkov ocenjen kot varna izbira.
 • Fomaldehid in formaldehid sproščujoče spojine: Te snovi so močni konzervansi, vendar so lahko dražeče za kožo in dihala. Nekateri od teh spojin so lahko tudi karcinogeni, zato se njihova uporaba v kozmetiki zmanjšuje.
 • Benzilni alkohol: Uporablja se kot konzervans in tudi kot sredstvo za odišavljanje. V večini primerov je varna izbira, vendar se lahko pri nekaterih ljudeh pojavi draženje kože.
 • Eterična olja: Nekatera naravna eterična olja imajo antimikrobne lastnosti in se lahko uporabljajo kot naravni konzervansi.

Regulativni organi, kot so Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) ter Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), določajo omejitve in smernice glede uporabe konzervansov v kozmetičnih izdelkih. Kljub temu se nekateri ljudje lahko odločijo za uporabo izdelkov z manj konzervansi ali izdelkov, ki ne vsebujejo določenih konzervansov, če imajo posebne pomisleke glede varnosti ali kože, občutljive za določene sestavine.

BREZ sintetičnih dišav

Sintetične dišave so ustvarjene kemične spojine, ki se uporabljajo za dodajanje vonja kozmetičnim izdelkom in drugim izdelkom za nego telesa. Te dišave so izdelane laboratorijsko in se lahko posnemajo naravne vonje, vendar jih je mogoče prilagoditi, da ustvarijo različne note in vonje. Sintetične dišave se lahko uporabljajo v različnih kozmetičnih izdelkih, kot so parfumi, kreme, losjoni, mila, šamponi in drugi izdelki za odišavljanje.

Nekatere prednosti uporabe sintetičnih dišav v kozmetiki vključujejo:

 • Stabilnost vonja: Sintetične dišave so bolj stabilne od naravnih dišav, kar pomeni, da se vonj ne spreminja tako hitro skozi čas.
 • Širok izbor vonjev: Zaradi možnosti nadzora nad sestavami sintetičnih dišav je mogoče ustvariti širok izbor različnih vonjev, od sadnih in cvetličnih do lesnih in začimb.
 • Cena: Sintetične dišave so običajno cenejše za proizvodnjo kot naravne dišave.

 

Vendar pa obstajajo tudi nekateri pomisleki in izzivi, povezani s sintetičnimi dišavami:

 • Alergeni: Nekatere sintetične dišave lahko povzročijo alergijske reakcije pri občutljivih posameznikih. Včasih je težko določiti, katera sestavina povzroča alergijsko reakcijo, ker so formulacije dišav kompleksne.
 • Varstvo okolja: Nekatere sestavine sintetičnih dišav lahko vplivajo na okolje in so lahko težko razgradljive.
 • Kakovost vonja: Čeprav so sintetične dišave stabilne, se lahko nekatere ocenijo kot manj kompleksne ali manj subtilne v primerjavi z naravnimi dišavami.

BREZ alkohola

Alkohol je pogosto uporabljena sestavina v kozmetičnih izdelkih zaradi svojih različnih lastnosti in učinkov. Obstaja več vrst alkohola, ki se lahko pojavljajo v kozmetičnih izdelkih, vključno z etilnim alkoholom (etanolom), izopropilnim alkoholom, cetearyl alkoholom in drugimi. Uporaba alkohola v kozmetičnih izdelkih ima tako pozitivne kot tudi potencialno negativne učinke.

Nekateri učinki in vloge alkohola v kozmetiki vključujejo:

 • Raztapljanje in razkuževanje: Alkohol je učinkovit topilec, ki se uporablja za raztapljanje sestavin, mešanje sestavin ter za dezinfekcijo in čiščenje površin.
 • Hitro sušenje: Alkohol hitro izhlapi s kože, kar lahko prispeva k hitremu sušenju izdelkov, kot so toniki in losjoni.
 • Zmanjševanje oljnatosti: Alkohol se lahko uporablja za zmanjšanje prekomerne mastnosti kože, saj lahko razgradi odvečno olje.
 • Koncentracija vonja: V parfumih in dišavah se lahko alkohol uporablja za razredčitev dišavnih olj in povečanje njihove trajnosti na koži.

Vendar pa uporaba alkohola v kozmetiki ni brez nekaterih pomislekov:

Izsuševanje kože: Močni alkoholi se lahko hitro izhlapijo in izsušijo kožo ter povzročijo občutek zategovanja.

 • Draženje: Alkohol lahko povzroči draženje kože, še posebej pri občutljivi ali suhi koži.
 • Preobčutljivost: Nekateri posamezniki so preobčutljivi na alkohol in lahko doživijo rdečico, srbenje ali druge negativne reakcije.
 • Vpliv na lipidno pregrado: Nekateri alkoholi lahko vplivajo na naravno lipidno pregrado kože, ki je odgovorna za zadrževanje vlage in zaščito pred okoljskimi vplivi.

Pri izbiri izdelkov je smiselno preveriti, ali vsebujejo alkohol, še posebej, če imate občutljivo ali suho kožo. V nekaterih primerih, kot so toniki ali losjoni z alkoholom, lahko ti izdelki koristijo tistim, ki imajo mastno kožo ali težave s prekomerno izločanjem olja. Če imate dvome ali vprašanja o uporabi alkohola v kozmetiki, se posvetujte z dermatologom.