Hladni postopek izdelave mila

Hladni postopek izdelave mila (CP soap) je tradicionalna metoda za izdelavo mila iz nič, pri čemer se milo strdi na sobni temperaturi in ni potrebno uporabljati toplote za taljenje milne osnove. Ta postopek omogoča veliko ustvarjalne svobode pri izbiri sestavin, barv, vonjav in vzorcev.

Milo, izdelano po hladnem postopku, ima številne lastnosti,

  • Naravne sestavine: Milo po hladnem postopku se pogosto izdeluje iz naravnih olj, maščob in drugih sestavin, kot so eterična olja, zelišča, naravne barve itd. To omogoča ustvarjanje naravnega in bolj ekološkega mila.
  • Glicerol: Pri postopku hladnega postopka se ohrani naravno nastali glicerol, ki deluje kot vlažilno sredstvo. To pomeni, da milo ima vlažilne lastnosti in lahko pomaga ohranjati kožo navlaženo.
  • Raznolikost: Hladni postopek omogoča veliko kreativnost pri izbiri olj, dišav, barv in drugih dodatkov. To omogoča ustvarjanje raznolikega izbora mila, prilagojenega različnim željam in potrebam.
  • Blagodejnost za kožo: Ker se v postopku hladnega postopka uporabljajo naravne sestavine, lahko takšno milo pogosto velja za nežno do kože. Mnogi ljudje poročajo o tem, da se njihova koža po uporabi tega mila počuti mehkejša in manj suha.
  • Raznolike dišave: Z uporabo naravnih eteričnih olj ali dišav lahko milo po hladnem postopku pridobi različne vonjave. To omogoča, da izberete dišavo, ki vam najbolj ustreza, in da uživate v aromaterapevtskih učinkih.
  • Estetska privlačnost: Ker lahko pri postopku hladnega postopka vključite različne barve, vzorce in teksture, lahko ustvarite zelo privlačno milo. To je lahko odlična možnost za darila ali dekorativne namene.
  • Okolju prijazno: Ker se pri hladnem postopku uporabljajo naravne sestavine, je to lahko bolj okolju -prijazen način izdelave mila v primerjavi z nekaterimi drugimi metodami.

Ročno izdelana mila iz rastlinskih maščob z dodatki čistih eteričnih olj in naravnih sestavin, izdelano po hladnem postopku, ki v milu ohranja naravni glicerin. Mila ne vsebujejo živalskih maščob in niso testirana na živalih. So brez umetnih barvil, konzervansov ali katerihkoli drugih dodatkov, ki bi škodovali ljudem in okolju.

Koža je naš največji organ in vsrka 60% vseh snovi, ki jih nanesemo nanjo. Zato je zelo pomembno, s kakšnimi sredstvi jo negujemo. Od vsakega posameznika pa je odvisno, ali se bo odločil za naravni proizvod ali pa bo nadaljeval z uporabo sintetično pripravljene kozmetike. Industrijsko izdelana mila vsebujejo detergente, kemikalije, fosfate, velik odstotek živalske maščobe ipd., so podobna pralnim sredstvom in uničujejo Ph kože.  V večini primerov so cenejša, vendar škodljiva tako človeku kot tudi okolju. V primerjavi z industrijskimi mili so rastlinska, ročno izdelana mila izjemno blaga. Običajno so narejena iz palmovega, olivnega in kokosovega olja in ne vsebujejo nobenih kemičnih sestavin. Ročno izdelana mila vsebujejo naravni rastlinski glicerin, ki nastaja pri procesu saponifikacije, ki poteka med olji, vodo in natrijevim hidroksidom. Pri industrijski pridelavi mil glicerin ločijo in ga prodajajo naprej kozmetični industriji. Naravni glicerin je tekočina, ki nase veže vodo in ohranja mehkobo, prožnost kože in jo obenem tudi ščiti. Z uporabo naravnih trdih mil negujemo kožo, ohranjamo njeno maščobo in vlažnost.

Napotek: Milo je potrebno hraniti v podstavkih za mila, pri katerem voda lahko odteka in se milo po uporabi tudi posuši. Neuporabljeno milo pa hranite na hladnem, suhem in temnem prostoru.